PROJECTES D’INNOVACIÓ
Gràcies al paper internacional actiu en diverses institucions i fòrums, FGC és capaç de conèixer i incorporar les innovacions i tendències del sector a totes les seves àrees i diferents activitats per posar-les al servei dels seus usuaris.
En aquesta mateixa línia FGC participa als següents projectes d’R+D+I formats per consorcis multidisciplinaris tant a nivell Europeu con Nacional.
Europeus
En curs
SAFETY4RAILS
El projecte SAFETY4RAILS es centrarà en el desenvolupament de sistemes i models de gestió que permetin incrementar la seguretat i la resiliència front atacs tant físics com cibernètics que comprometen l’estabilitat del servei ferroviari o la seguretat.
El projecte analitzarà diferents escenaris dels operadors ferroviaris participants del projecte i proporcionarà eines que permetin abordar aquestes situacions de forma holística amb estratègies de mitigació i resposta eficient.
FGC és un dels 8 operadors ferroviaris participants i treballarà dos escenaris d’incidències complexes per tractar de minimitzar l’impacte i d’optimitzar les respostes dels equips implicats i el restabliment del servei habitual.
Subvenció: programa Europeu H2020



Int5Gent
L’objectiu del projecte Int5Gent és desenvolupar una plataforma integral a nivell d’infraestructures intel·ligents per subministrar diferents serveis IoT amb tecnologies 5G.
La tecnologia desenvolupada es provarà en dos grans testbeds de 5G, un situat a la ciutat de Barcelona i l’altre a la ciutat d’Atenes. Aquestes activitats inclouen instal·lacions de sensorica en terreny i operacions de la xarxa 5G.
En el cas de FGC, s’efectuaran tres casos d’ús de serveis de monitorització d’infraestructura. L’objectiu consisteix en obtenir informació continuada de l’estat en temps real a partir de comunicacions 5G amb major capacitat i millor rendiment.
Subvenció: programa Europeu H2020



LOCATE
El principal objectiu del projecte LOCATE és proporcionar la metodologia y eines necessàries per a que qualsevol Entitat Encarregada del Manteniment sigui capaç d’implementar un sistema de manteniment predictiu per a bogies de locomotores.
Els pilars fonamentals del nou sistema de manteniment predictiu estarà basat en la optimització de la operació y del manteniment en termes de disponibilitat, seguretat y econòmics.
El sistema de sensorització desenvolupat específicament per a bogies de locomotores es testejarà i validarà al material mòbil de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.
Subvenció: programa Europeu H2020




DIAMOND
El principal objectiu del projecte DIAMOND es transformar dades en coneixement aplicable a la gestió de la igualtat i la inclusió de la dona a diferents àmbits del transport.
Aquest objectiu s’assolirà desenvolupant una metodologia basada en la obtenció de dades desagregades de noves fonts d’informació i l’anàlisi de les mateixes per mitjans de tècniques avançades com la mineria de dades. La metodologia es recollirà en una eina que permetrà identificar, dissenyar y avaluar mesures específiques que compleixin els requisits d’igualtat e inclusió de les dones com a usuàries y com a treballadores del sector del transport.
Per validar l’eina s’analitzaran diferents escenaris en termes d’inclusió e igualtat, entre ells, les característiques dels llocs de treball relacionats amb el taller ferroviari de FGC, tradicionalment amb major nombre d’empleats masculins, y les característiques de les estacions de FGC.
Subvenció: programa Europeu H2020




SIA
A Europa els costos de manteniment ferroviari a nivell d’infraestructura i material mòbil s’estimen per sobre dels 20.000M€ anuals, el 40% dels quals es localitza específicament en quatre elements: rodes, defectes de carril, catenària i pantògraf.
El projecte SIA, System for vehicle-infrastructure Interaction Assets health status monitoring, té l’objectiu de desenvolupar quatre mòduls de gestió de manteniment que proporcionaran informació en temps real sobre l’estat d’aquests elements, faran la predicció del seu estat futur, y ajudaran a la gestió de les intervencions necessàries.
Aquestes eines condueixen a racionalitzar el processos de manteniment actuant només quan els sistemes ho sol·liciten optimitzant d’aquesta manera tant els costos com les operacions de manteniment. Les característiques d’aquets mòduls son:
– Software basat en una Aplicació Web que podria esser integrada amb altres sistemes d’informació del manteniment actuals, evitant d’aquesta manera la necessitat de reemplaçar sistemes complerts.
– Informació en temps real sobre l’estat dels elements monitoritzats i prediccions de l’estat futur en funció de diferents escenaris.
– Relació entre la gestió del flux de treball de manteniment i els sistemes d’informació del tràfic per informar sobre falles, restriccions de velocitat o bloqueig de línia, recursos necessaris, etc.
Subvenció: programa Europeu H2020




EPIREMED
EPirEMed és un projecte de cooperació transfronterer que vol donar un pas endavant en la integració turística dels territoris del Pirineu Oriental a les dues bandes de la frontera entre França i Catalunya.
Mitjançant la col·laboració entre les principals entitats públiques i privades de turisme, es crearan nous productes turístics transfronterers i es desenvoluparà una estratègia de màrqueting i promoció conjunta a escala nacional i internacional.
EPirEMed seleccionarà l’oferta de serveis, productes i experiències a promocionar en base a la sostenibilitat, la qualitat i el valor afegir tant per al turista com per al territori, vinculant el turisme rural i de muntanya amb les alternatives de transport sostenible.
Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)




TRAILS
El projecte TRAILS pretén incrementar el nombre d’enllaços ferroviaris de mercaderies entre Catalunya i Occitània a l’hora que contribuir a l’increment de la quota ferroviària al corredor Mediterrani.
L’objectiu final del projecte és facilitar la identificació de noves rutes de transport transnacional ferroviàries, tant en la millora de l’oferta com en el nombre d’enllaços i oferir recolzament efectiu a la consolidació del transport de mercaderies per serveis multi-client i multi-producte entre ambdós territori.
També es treballarà per aconseguir una major interoperabilitat de les infraestructures ferroviàries, així com intentar apropar les estratègies de planificació d’infraestructures logístiques i serveis de recolzament a la multi-modalitat de Catalunya i Occitània.
Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)




Europeus
Finalitzats
INTERMODEL
El transport de mercaderies per ferrocarril a Europa te una quota de mercat molt inferior a la del transport per carretera, degut en part a la rigidesa d’operació en el centres de producció, consum y intermodalitat. Aquest projecte pretén desenvolupar una plataforma de decisió integrada per el disseny i planificació de terminals logístiques intermodals que permeti una reinvenció del model actual de transport. Tenint en compte que el transport de mercaderies es una activitat creixent a FGC, aquesta eina permetria la optimització dels processos actuals i l’increment d’aquesta activitat. Les principals característiques de la plataforma son les següents:
– Eina basada en la metodologia BIM adaptada a les terminals logístiques intermodals tenint en compte les fases de disseny, planificació, operació i manteniment.
– Simulació avançada de diversos escenaris en les diferents opcions de terminal amb indicadors de: costs, manteniment, eficiència energètica, productivitat, capacitat i impactes ambientals.
– Determinació dels impactes en l’àrea circumdant a la terminal i en la xarxa logística existent en termes funcionals, econòmics i ambientals.
– Optimització dels processos basats en la intermodalitat.
www.intermodeleu.eu
Subvenció: programa Europeu H2020





HERMES
El transport de mercaderies per ferrocarril es una activitat creixent a FGC, com es el cas del transport de potassa y sal entre les mines de Súria y el port de Barcelona mitjançant la línia Llobregat-Anoia, ja que el ferrocarril es un mitjà de transport altament eficient per el transport de mercaderies en termes d’ocupació de territori, consum d’energia i emissions d’efecte hivernacle. Tot i així, la quota de mercat del transport de mercaderies per ferrocarril i la seva eficiència econòmica continua sent limitada. Amb l’objectiu de millorar el rendiment tant a nivell d’operació com de manteniment, aquest projecte desenvolupa un nou vagó de mercaderies en el qual s’aborden holísticament els aspectes que optimitzarien aquesta activitat:
– Millora de les operacions logístiques
– Augment de la capacitat de càrrega del vagó
– Optimització dels processos de càrrega y descàrrega
– Desenvolupament del manteniment predictiu
– Increment de la flexibilitat dels vagons per fomentar la intermodalitat y permetre la diversificació dels materials transportats.
www.hermes-h2020.eu
Subvenció: programa Europeu H2020



AUGGMED
La realització de simulacres tradicionals en les instal·lacions de FGC, necessaris per l’entrenament dels agents encarregats de donar resposta davant de diferents emergències, es actualment un procés d’organització complexa y que requereix elevats recursos. AUGGMED pretén desenvolupar una plataforma de joc formatiu que permeti l’entrenament tant individual com en grup en una multiplicitat de situacions; aportant així al usuari habilitats com gestió emocional, pensament analític, capacitat de resolució de problemes y presa de decisions adequades. D’aquesta manera s’aportarà de manera òptima l’experiència necessària per l’actuació eficient davant de qualsevol emergència que amenaci la seguretat dels usuaris i treballadors de FGC. Les principals característiques de la plataforma seran:
– Simulacions que inclouran: varies instal·lacions, diversos agents implicats, comunicacions entre equips y danys produïts.
– Inclusió d’eines per entrenadors que permetran: establir objectius formatius, definició d’escenaris, monitorització de les sessions d’entrenament, modificació d’escenaris, comentaris en temps real y avaluació y seguiment personal de l’entrenament.
– Plataforma disponible de manera assequible per diferents dispositius en: realitat virtual simple, realitat virtual immersiva y realitat mixta immersiva in situ.
Subvenció: programa Europeu H2020




EUTRAVEL
Aquest projecte pretén desenvolupar una plataforma informàtica que permeti organitzar planificar i comprar viatges multimodals de porta a porta reunint tots els serveis de mobilitat europeus disponibles i eliminant les barreres d’interoperabilitat entre modes de transport. Els beneficis sorgits de la unió de tota la informació, planificació i venda de viatges son a nivell: social, facilitant el procés amb la informació òptima per el passatger, inclosos aquells amb necessitats especials; mediambiental, optimitzant els itineraris des de criteris ambientals y promocionant l’ús del transport públic, la bicicleta o caminar; y econòmic fent visible millors opcions de transport per el viatger com seria el cas de la xarxa ferroviària de FGC. Les característiques de la plataforma consisteixen en:
– Marc d’opcions de viatge intermodals obert y fàcil d’utilitzar que integri dades y sistemes que abasten des de la planificació a la reserva y pagament de tot el conjunt de decisions.
– Infraestructura oberta que permeti a les organitzacions establir una integració rentable dels sistemes existents y crear serveis de viatges multimodals de valor agregat.
– Avaluació de nous conceptes y solucions de viatges multimodals que quantifiquin variables per al usuari y la societat.
– Aportació de mesures per el desenvolupament sostenible amb la participació de les parts interessades.
www.eutravelproject.eu
Subvenció: programa Europeu H2020




5G-PICTURE
En un sistema ferroviari actualment coexisteixen multitud de xarxes de telecomunicacions independents per suportat tant les comunicacions crítiques com no crítiques de la xarxa. Alguns exemples son la comunicació per radio TETRA, les comunicacions tren-terra dels sistemes de control de la circulació segura o els sistemes WIFI per l’enviament de les imatges de l’interior dels trens.
El projecte 5G-PICTURE desenvoluparà i demostrarà una infraestructura de comunicacions basada en xarxes òptiques sense fil amb CONNEXIÓ 5G, que permetrà agrupar la multiplicitat de xarxes actuals en una sola, optimitzant d’aquesta manera el cost del cicle de vida sencer així com millorant les mateixes comunicacions.
Algunes de les eines clau que permetran aquest canvi de paradigma son:
– La desagregació de recursos, que permet el desacoblament dels components creant un fons comú de recursos on poden ser independentment seleccionats y localitzats en funció de la demanda per composar qualsevol servei d’infraestructura desitjat.
– La softwarització de la xarxa, migrant del model convencional de la xarxa tancada cap a una xarxa suportada per una plataforma de referencia oberta.
– El hardware programable, on el hardware es configura directament sobre les funcions de les xarxes per proporcionar l’execució necessària.
Subvenció: programa Europeu H2020




Nacionals
En curs
RAILFILLER
L’objectiu principal del projecte RAILFILLER és desenvolupar un sistema per la recuperació de components de via metàl·lics que es desgasten per l’ús normal, principalment per carril de vía, utilitzant tecnologia LMD (Laser Metal Deposition).
La solució es proposa com un sistema de reparació in-situ que permeti reduir significativament els costos dels mètodes actuals de manteniment de components metàl·lics ferroviaris i que també permeti reduir l’impacte ambiental mitjançant la reutilització de components, contribuint d’aquesta manera a una major sostenibilitat dels processos relacionats amb el transport ferroviari.
Subvenció: Programa estatal RETOS




Nacionals
Finalitzats
GLUBAA
L’objectiu del projecte GLUBAA era desenvolupar nous greixos lubricants industrials altament segurs, biodegradables, auto-extingibles i anti-vibratoris per a la seva utilització en diverses instal·lacions ferroviàries.
En una etapa inicial, els centres tecnològics i fabricants que participaven en el projecte van analitzar y desenvolupar diverses composicions per aquest greix. Posteriorment es van realitzar assajos al laboratori per assegurar les seves propietats y aplicacions, així com les seves característiques biodegradables.
El greix desenvolupat per engreixar les pestanyes de les rodes es va instal·lar en una unitat de prova de la línia Barcelona – Vallès de FGC. Després d’analitzar el seu comportament en el camp y documentar el seu bon funcionament el nou greix, amb certificació ECO label y competitiu front la resta de greixos del mercat s’ha instal·lat a tot el parc mòbil de FGC.
Consumint aquest nou greix es te cura del mediambient no únicament per la seva naturalesa biodegradable sinó també per ser un producte subministrat des de les immediacions de FGC amb un transport de pocs kilòmetres.
Subvenció: Programa Català Nuclis de Recerca




BEA
L’objectiu general del projecte és desenvolupar tecnologies que permetin la detecció, localització i diagnòstic, en estats incipients d’esquerdes d’elements crítics del bogie, com són els eixos, així com l’evolució d’aquestes fissures, sent possible la predicció de la fractura del component un cop es detecti la presència d’una esquerda.
La tecnologia proposada, es podrà instal·lar tant en bogies de la flota ferroviària existent com en els nous. S’estima que en una primera fase el producte rebrà una millor acollida per a ser instal·lat en els bogies que ja estan en circulació ja que la probabilitat de fallades és més gran que en els nous bogies acabats de sortir de fàbrica. A llarg termini els operadors requeriran als fabricants que els nous bogies ja incorporin el producte de sèrie.
Subvenció: programa Estatal Retos




HERMES II
El projecte HERMES es proposa com un nou sistema d’informació i gestió del manteniment ferroviari que suposa un salt en les següents àrees:
– Modularitat i escalabilitat: HERMES disposarà diferents mòduls que poden ser emprats per separat o integrats en una única solució basada en Cloud Computing.
– Gestió del risc: Per establir una política de manteniment de vehicle i infraestructura cal conèixer el risc que impliquen les decisions.
– Optimització econòmica del procés de manteniment a través del modelatge de la logística de les tasques de manteniment i del seu cost.
– Control i seguiment de les tasques de manteniment a través d’un sistema de ticketing d’operacions de manteniment i incidències.
Subvenció: programa Estatal Retos



ROBOTRACK
L’objectiu general del projecte Robotrack és el desenvolupament d’un nou concepte de via en placa sostenible i econòmica, dissenyada especialment per a establir un innovador procés de posada en obra totalment automatitzat mitjançant un nou sistema robotitzat.
Des d’una visió global, el projecte proposa innovacions en disseny, materials i processos que li permet al conjunt ser molt més competitiu respecte als sistemes de via en placa que actualment hi ha al mercat.
www.robotrack.es
Subvenció: programa Estatal Retos



OPTICON
L’objectiu d’aquest projecte es desenvolupar una eina d’ajuda a la presa de decisions per operador ferroviaris i d’infraestructura que optimitzi el consum elèctric del sistema. Per abordar l’objectiu es pretén desenvolupar un software capaç de simular una xarxa ferroviària complerta en termes de consum energètic y que a més doni resposta a preguntes com: ¿Quin contracte de subministrament elèctric interessa més?, ¿Quin mode de conducció redueix el consum mantenint la qualitat del servei?, ¿Quin tems de retorn ha de introduir un ATP o un canvi de convertidor?
Per respondre a questes preguntes, la eina haurà de modelitzar adequadament cadascun dels elements que composa el sistema:
– Model de la xarxa de subministrament de potència, incloent tots els components de la infraestructura elèctrica com son les subestacions de tracció´, catenàries o convertidors.
– Model de consum del sistema de tracció, on s’inclourà la dinàmica del trem així com els consums auxiliars del mateix. Per aquest aspecte seran necessaris tant les característiques del vehicle com el traçat sobre el que circula. Per últim es tindran em compte també el sistemes embarcats de regeneració de l’energia de frenat.
Subvenció: programa Estatal Retos



SINATU
L’objectiu general del projecte SINATU és dissenyar un nou sistema inercial d’auscultació que, instal·lat en un túnel, sigui capaç de caracteritzar, amb el pas d’un vehicle, l’estat estructural del formigó que forma part del recobriment de la mateixa. Per a això, es tindrà com a objectius específics:
– Disseny d’una xarxa de sensors inercials que, col·locats sobre el revestiment de formigó del túnel, siguin capaços de registrar el comportament vibratori d’aquest.
– Disseny i desenvolupament d’un sistema de comunicació de llarg abast, capaç d’obtenir la informació registrada pels sensors i enviar-la de forma automàtica i instantània al centre de control.
– Disseny d’un programari de gestió capaç de processar i analitzar els registres dels sensors obtenint com a resultat l’estat estructural del revestiment de formigó del túnel detectant, classificant i localitzant els defectes en el mateix.
Subvenció: programa Estatal Retos



PREDIVIA
L’objectiu general del projecte és desenvolupar tecnologies que permetin la detecció, evolució i diagnòstic d’esquerdes en estats incipients situades en elements crítics de la infraestructura ferroviària com són els espasins de desviaments de via. Així serà possible predir la fractura del component un cop es detecti la presencia d’una esquerda.
La supervisió contínua d’aquest tipus d’elements redundarà en un augment substancial de la seguretat de la infraestructura així com en una reducció dels costos d’operació i manteniment de la mateixa; maximitzant la disponibilitat de la infraestructura, augmentant la seva vida útil efectiva i minimitzant l’impacte de les operacions de reparació.
Actualment, els operadors ferroviaris o àrees de manteniment d’infraestructura, com és el cas d’FGC, per determinar si s’han de realitzar tasques de manteniment en les vies realitzen, a més de la inspecció ocular, treballs d’auscultació de via en els quals es determinen els valors de diversos paràmetres geomètrics i en funció dels valors registrats es programa el manteniment. Aleshores, la implantació d’aquest sistema predictiu permetrà evolucionar cap a un manteniment intel·ligent.
Subvenció: programa Estatal Retos


